Olemme auki: Ma-To 16-22 Pe 16-02 La 14-02 Su 14-22

Kuinka elektronista urheilua voi seurata?

Elektronisesta urheilusta eli eurheilusta eli esportsista eli kilpapelaamisesta (kyllä, tästä termistä ja sen oikeanlaisesta käytöstä oli pienimuotoiset keskustelut Twitterissä hetki sitten ja kaikki nämä tarkoittavat samaa asiaa) kiinnostuneille ei löydy vielä tällä hetkellä kuin nimellinen määrä tarjontaa perinteisemmän median puolelta. Suurimpia iltapäivälehtiä lukuunottamatta lehtien uutispalstoilta löytyy tietoa esports-turnauksista todella harvoin. Urheiluruudussa ei yksittäisiä merkittävimpiä tapahtumia lukuunottamatta kilpapelaajia esiinny eikä TV-ohjelmistoistakaan YLEn hienoja poikkeuksia lukuunottamatta tahdo esports-turnauksia nähdä.

Onko siis totta, että kilpapelaamisen turnauksia ja merkittäviä tapahtumia järjestetään vain muutaman kerran vuodessa, vai mistä tämä johtuu?

Asia ei suinkaan ole näin, vaan esports-turnauksia sekä -liigoja on tarjolla erittäin paljon ja jatkuvalla syötöllä. Lajin etuna on, ettei sen harrastaminen tai kilpailuihin osallistuminen ole paikkasidonnaista, vaan onlinessa (netin kautta muiden pelaajien kanssa) pelattavia turnauksia sekä sarjoja on todella, todella paljon. Suosituimmissa peleissä, kuten CS:GO, Dota2 tai League Of Legends, kovan tason otteluita on tarjolla käytännössä päivittäin ympäri vuoden, muutamaa lyhyttä taukoa lukuunottamatta. Pelejä vaan harvemmin näytetään perinteisen median kanavissa, eikä uutisointikaan tapahdu vielä varsinkaan paperilehdissä. Monet suomalaisetkin mediatalot ovat kuitenkin ottaneet esports:n osaksi digitarjontaa, mikä on hienoa kehitystä!

IEM Katowice on yksi vuoden suurimmista esports-tapahtumista Euroopassa. Kuva: The Esports Observer

Suomalaisia uutissivustoja, josta voit seurata esports-uutisia:

eurheilu.com

Yle E-urheilu

IS Digitoday esports

Iltalehti esports

Mistä esportsia siis katsotaan?

Twitch.tv on varmasti jo melko monelle tuttu alusta. Käytännössä kaikki esports-turnaukset lähetetään sitä hyödyntämällä maailmalle. Jos esports siis kiinnostaa kannattaa suunnata Twitch:n suuntaan ja aluksi alkaa ihan vain selailemaan sitä sekä tutustua palveluun.

Twitch on ylivoimaisesti suosituin esports-turnauksien seuraamisalusta

Twitch:ssä, kuten muissakin striimauspalveluissa, on etuina, etteivät ne ole maarajoitteisia. Kuka tahansa Suomesta voi katsoa Portugalissa tapahtuvaa turnausta reaaliajassa ja yleensä näihin turnauksiin löytyy selostus ainakin englanniksi, usein useammalla kielellä. Perinteinen televisio on siis tässä mielessä hyvin rajoittunut striimauspalveluihin verrattuna.

Toinen etu on yleensä striimauspalveluista löytyvä chat-ominaisuus. Katsojat voivat reagoida pelin tapahtumiin reaaliajassa, mikä lisää katsojan kannalta kokemuksen kokonaisvaltaisuutta. Jos pelillä on samaan aikaan satoja tuhansia tai miljoonia katsojia, on chat myös luonnollisesti sen mukainen. Syväanalyysi jää siis silloin muihin kanaviin, mutta chatin seuraaminen on ainakin allekirjoittaneelle tärkeä osa esports-viihteestä.

Esimerkkejä Twitch-chatista CS:GO-otteluiden yhteydessä

Joku voisi sanoa, että Twitch-chat on ongelmallinen sen lieveilmiöiden (rasismin, kiusaamisen sekä spämmäämisen) takia. Missä paikassa tosin, mihin on kokoontunut hyvin paljon ihmisiä, ei ilmenisi edes jonkinlaisia lieveilmiöitä? Tässäkään tapauksessa ei vika ole mielestäni chatissa, joka vaan ilmentää aika-ajoin ihmisten pahaa oloa tai typeryyttä. Ollaan välillä hyvin negatiivissävytteinen eliölaji, mihin toki halutaan muutosta oman esimerkin kautta!

Twitch:n lisäksi esimerkiksi Facebook sekä YouTube ovat kokeilleet vaihtelevalla menestyksellä luoda kilpailevia esports-alustoja. Twitch on kuitenkin tällä hetkellä teknologialtaan sekä yleiseltä käyttäjäkokemukseltaan niitä huomattavasti edellä, minkä vuoksi sillä on selkeästi suurimman palvelun asema.

Suomalaisia esports-katselukanavia

Yle Areenasta voit seurata ajoittain turnauksia, kuten viikon päästä 1.-3.2. järjestettävää Suomen suurinta pelitapahtumaa Assemblyja. Yle näyttää tapahtumasta CS:GO FPS-pelissä pelattavan ”ASUS ROG CS:GO”-turnauksen sekä jalkapallopeli FIFA:n ”FIFA 19 FINNISH CHAMPIONSHIP”-turnauksen. Pelejä voi siis seurata suorana Yle Areenasta, lähetysajat löydät täältä:

https://www.assembly.org/winter19/schedule

Myös teleoperaattorina parhaiten tunnettu Elisa on ottanut esports-turnauksia mukavasti Elisa Viihde -palvelunsa tarjontaan. Elisa järjestää yhdessä Hatch:n sekä OnePlussan kanssa “Elisa 5g”-mobiilipeliliigaa, näyttää NHL:n ECL-liigan ottelut suorana, on mukana järjestämässä PUBG:n Suomiliigaa sekä osallistuu laajasti suomalaisiin esports-tapahtumiin. Elisan esports-tarjontaan voit tutustua paremmin osoitteessa https://elisaviihde.fi/sport/lajit/eurheilu sekä turnauksia lisätietoa löytyy https://elisa.fi/gaming/peliturnaukset/.

Suomalaisista Twitch-kanavista, jotka on pyhitetty vain esports-turnauksien näyttämiseen eikä vain striimaajien henkilökohtaisen pelaamisen lähetykseen mainittakoon Wecastfin. Wecastfin on maaliskuusta 2018 toiminut Twitch-kanava, jonka kautta lähetetään pääasiassa CS:GO-turnauksia sekä -liigoja, joissa on mukana suomalaisia osallistujia. Lähetykset tehdään kanavan nimen mukaisesti suomeksi, ja selostajina toimivat Tomi “toMi” Pitkänen, Kalle “gaLezki” Kareinen sekä Timo “Stimby” Pölkki. Wecastfinin löydät osoitteesta https://www.twitch.tv/wecastfin.

Mistä löytää tietoa esports-tapahtumista sekä -turnauksista?

Esports-turnauksista tiedon hankkiminen voi olla melko kuluttavaa, jos on asiasta juurikaan tietämätön. Yleisiä tietokanavia ei ole järisyttävän useaa ja tieto saattaa olla ensikertalaisen silmille hieman sekavan oloista. Tässä kuitenkin yleisiä ohjeita, kuinka pääset seuraamisen kanssa alkuun hyödyntämällä ”Liquipedia”-sivustoa. Jokaisen pelin osalta tehdään erilliset artikkelit tulevaisuudessa, joten huoli pois!

Liquipedia on siis jonkin tason esports-maailman ”Wikipedia”, jonne listataan usean pelin osalta tietoa peleistä, turnauksista sekä joukkueista. Voit valita haluamasi pelin vasemman yläkulman valikosta, jonka jälkeen pääset selaamaan kyseisen pelin alasivua. Oletusnäkymässä näet koonnin viimeaikaisimmista tapahtumista, turnauksista sekä seuraavat tulevat pelit. Otteluparin alla näkyy aina, mitä sarjaa tai turnausta kyseinen peli on. Klikkaamalla pelin kohdalla olevaa Twitch-logoa pääset alasivulle, johon pelin striimi aukeaa ja voit alkaa nauttimaan siitä.

Liquipediasta löytyy melko kattavasti tietoa useimmista esports-peleistä

Liquipedia on kuitenkin melko kömpelö katselualusta, joten suosittelisin ennemmin käyttämään sitä tiedonhakua varten ja etsimään striimit erikseen Twitchistä. Twitch on tehty hyvin helppokäyttöiseksi, erityisesti jos tiedät mitä peliä haluat katsoa.

Liquipediasta ei kuitenkaan löydy ainakaan tällä hetkellä osiota Battle Royale -pelityypin peleille, eli käytännössä PUBG:lle tai Fortnitelle. Fortnitesta löydät ehkä kätevimmin tällä hetkellä infoa pelin julkaisijan Epic Gamesin omilta sivuilta ja PUBG:sta esimerkiksi Gamepedian sivuilta. Gamepediasta löydät laajasti tietoa myös muista peleistä.

Löydät esports-tietoa myös edellä mainituista suomalaisista esports-uutissivustoista.

Mikä on oikea kanava seurata esportsia?

Jos totta puhutaan, ainakin allekirjoittanut on melko tyytyväinen siitä, että esports ei ole vielä toistaiseksi juuri löytänytkään tietään perinteisen median kanaviin. Esports:n alustaksi sopivat mielestäni erittäin hyvin Twitch:n kaltaiset striimausalustat, joissa katsojat voivat reagoida pelien tapahtumiin alustan sisällä. Mitään ulkopuolista ja kömpelöä Twitter-/viestiseinää ei tarvita, kun Twitch tarjoaa itse chatin, joka sopii esports-formaattiin erittäin hyvin.

GLHF:lla voit tulla katsomaan esports-matseja ilmaisiin kisakatsomoihin ja pelit näytetään yleensä Twitchistä

Ihmiset ovat myös aiemmin löytäneet uusien mediakanavien pariin. Muutos ei tapahdu hetkessä, mutta sen luulisi olevan myös tässä tilanteessa väistämätöntä. Striimauspalveluiden kaltaiset alustat toimivat älymaailmassa huomattavasti paremmin kuin perinteinen olohuoneesta löytyvä televisio ja tietoa omaksutaan hyvin eri lailla kuin vielä kymmenenkään vuotta sitten. Nykyinen maailma ja sen mukana tulevat alustat sopivat kilpapelaamiselle erittäin hyvin. On huomattavasti helpompaa katsoa älypuhelimelta julkisilla kulkiessa 15min kestävä Starcraft 2-ottelu kuin kokonaista jalkapallo-ottelua. Läppärillä CS:GO-ottelua katsottaessa dataa ottelusta on tarjolla reaaliajassa, kun HLTV.org:n kaltaiset palvelut keräävät tietoa suoraan pelin fiidistä sen sijaan, että joku näpyttelee niitä manuaalisesti ja tilastoja näytetään vain jääkiekon erätauolla. Enää tarvitsee kuin odottaa (ei toki kädet taskussa), että suurempi yleisö löytää tiensä näiden alustojen, kanavien ja esports-maailman pariin.

Ja kuten myös perinteisen urheilun kohdalla, johon esports on ehkä helpoiten viihteenä rinnastettavissa, myös esports-turnauksista saa eniten irti paikan päälle menemällä! Eurheilujuhlan tuntua on vaikea päihittää.

Haluatko kokeilla itse esportsia? Varaa aika meille tästä ja tuu testaamaan!

Kiitos tuhannesti, jos jaksoit lukea artikkelin! Arvostamme mielenkiintoasi esports-maailmaa kohtaan suuresti.

Kirjoita kommentti